Skip to content →

Met de auto door California: hoe en wat.

Aan ruimte geen gebrek in Amerika. En dat zie je weer terug aan de brede ruime wegen. Snelwegen met 14 banen (7 per richting) en bij elke winkel meer dan genoeg parkeerplaatsen. In de grote steden (los angeles, san fransisco, las vegas en san diego) mag het trouwens vaak niet baten, meestal rijd je van de ene file in de andere file. Vooral tijdens de spits is daar geen ontkomen aan. Des al niet te min, en in grote lijnen, heb ik het rijden in Amerika als prettig ervaren. Los van de overbevolkte metropools is er meer dan genoeg asfalt speciaal voor jouw gereserveerd. Speciale in-en-uitvoegbanen van genoeg lengte hebben ze hier geen schaarste.

Bij de auto verhuur bedrijven (in ieder geval bij Alamo) doen ze niet moeilijk.”kies maar een auto uit de ‘midclass’ section”, waar de keuze varieert uit gewoon 2-deurs auto’s de ruime-maar-simpele SUV’s of zelfs mini-van’s. Wanneer je dan eindelijk je eerste draai de weg op maakt is alles natuurlijk even wennen. Gelukkig hoef je aan schakelen niet de denken, want een automaat is in Amerika de standaard. Bij kruisingen werkt het echter net even wat anders, en voor ons Nederlanders waarschijnlijk een beetje chaotisch/onoverzichtelijk. Bij stoplichten moet je gewoon stoppen voor rood, maar in de meeste gevallen mag rechtsafslaand verkeer gewoon doorrijden, daar je wel rekening dient te houden met het al rijdende verkeer van ‘t groene stoplicht. Wanneer er geen stoplichten zijn, en er enkel een stop-teken staat is het een soort van ‘wie het eerst komt, die het eerst gaat’. Als jij later stopt dan de auto links van je, mag hij dus weer eerst oversteken. Dit is in het begin misschien wat verwarrend, maar hier raak je snel aan gewend.

Benzine is goedkoop in Amerika! Maar opvallend genoeg verschillen de prijzen onderling nogal fors. Gemiddeld kost een gallon (3,75 liter) $3,-. Echter heb je gebieden waar een gallon $2,55 kost, en gebieden waar je $3,90 betaald voor eenzelfde hoeveelheid. Vooral in natuur-reservaten en indianen-reservaten ben je duurder uit, vaak vanwege onverklaarbare heffingen of toeslagen. Pompstations zijn er in Amerika waarschijnlijk net zoveel als fastfoodrestaurants. Je hoeft niet snel bang te zijn dat je zonder benzine komt te zitten. Echter kunnen de prijzen bij de ene pomp nogal verschillen met de gene die aan de overkant van de straat ligt.

Navigeren buiten de grote steden is zeer gemakkelijk wanneer je een duidelijk kaart tot je beschikking hebt. Kuoni voorzag ons hiervan, maar anders zijn de wegen kaarten natuurlijk ook gewoon te koop. Wegennummers worden vaak en duidelijk aangegeven, en de grotere steden staan vaak al 100mijl van te voren aangegeven. Langs de mooiere wegen die door natuurlijkparken lopen zijn vaak view-points aangelegd die ook gemakkelijk te bereiken zijn. Echter wanneer je de grote steden binnenrijdt kan het allemaal wat chaotisch worden. Grote fly-over constructies op de snelwegen maken het er allemaal niet duidelijker op, en vooral op de kaart raak je snel je richtingsgevoel kwijt. Niet alleen bij het binnen rijden van een grote stad maar ook het navigeren binnen de stad zelf, van het ene punt naar ‘t andere, kan soms onoverzichtelijk zijn met de ouderwetse kaart. Een TomTom, of elk ander navigatiesysteem, is hier zeker een uitkomst voor. Vooral als je een paar weken gaat cruisen is het zeker ‘t extra geld waard.

Published in Algemeen

2 Comments

 1. Raf Van Den Heuvel

  Raf Van Den Heuvel

  Beste,

  Zeer mooie foto’s! Wij gaan volgend jaar in mei (nog wel ver weg, kweet het) ook naar california en zouden van LA naar San Francisco en van S.F. naar Las vegas gaan. Welke route hebben jullie genomen en waar moeten we zeker naar toe gaan? bedankt voor de tips!

  groetjes

  Raf
  Antwerpen

 2. Hey Raf,

  Dat is nog wel heel erg lang wachten! Ik zou er gek van worden. Maar des te leuker is als het moment dan ook eindelijk daar is. Bedankt voor je complimenten over de foto’s, met een Nikon D80 kan je eigenlijk ook geen slechte foto’s maken ;)

  Wij zijn in LA geland, van LA naar San Diego, van San Diego naar Yuma naar Phoenix, naar verschillende canyons and woestijnen, naar Las Vegas en eindigden in San Fransisco.

  In SF hebben we echt te weinig gezien vond ik persoonlijk, maar Alcatraz was heel tof. Ook de zonsondergangen zijn ‘amazing’. In LA vond ik vooral Santa Monica en Venice heel tof. Relaxte sfeer en mooie plaatjes. Las Vegas is gewoon standaard de ‘strip’ waar alles gebeurd.

  Wat misschien wel leuk is om te doen is om zo’n verlaten dropje, ghost town, op te zoeken ergens op je route. Via google moet dat wel te vinden zijn.

  Groet,
  Rick

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *