Skip to content →

Op reis naar Frans Polynesie. Hoe en wat?

Natuurlijk, je wilt naar Tahiti. Wie niet? Het paradijs op aarde! Google Tahiti, Bora Bora of Moorea en je ziet waar de ‘bounty eilanden’ zijn ontstaan. Niet alles in de wereld is gephotoshopped. Als je eenmaal dat soort foto’s hebt gezien dan wil je er ook naar toe! En dan zijn er eigelijk twee opties. Namelijk of je boekt een alles-in-1 pakket bij bijvoorbeeld Djoser of je doet het de ‘independent way’. Bij Djoser ben je toch al gauw 6000,- / 7000,- euro kwijt voor 3 weekjes in ‘de hemel’. Beetje prijzig, zelfs voor de hemel! En geloof mij, dat kan een stuk goedkoper.

We gaan er even vanuit dat je graag je geld zo effectief mogelijk besteed, je kan het immers maar 1 keer uitgeven. Die 7.000,- euro heb je vast niet liggen om te verspillen aan een touroperator. Helaas zal Tahiti nooit goedkoop zijn, hoe je het ook doet. Voor een karige en matige overnachting kom je toch niet echt lager uit dan 20,-. Eten en activiteiten zijn ook niet goedkoop. Je kan je voorstellen dat het voor 118 eilanden in een gebied ter grote van europa het een prijzige bijkomstigheid is om ze te bevooraden. Daarnaast is de Polynesische franc gekoppeld aan de Euro. Maar de troost is dat het zeker een stuk goedkoper dan 7.000,- euro kan!

Er zijn meerdere manieren om naar Papeete, Tahiti te vliegen. In bijna alle gevallen maak je een stop-over in Los Angeles. Wij hebben bij World Ticket Center voor 2.000,- een wereld ticket gekocht die ons in 8 weken in California, Tahiti, New Zealand en Japan brengt. Als je buiten het hoog-seizoen vliegt kan dit overgens nog goedkoper, prijzen beginnen al vanaf 1.400,- euro. Wil je niet overal stoppen en eigelijk ‘direct’ (via L.A.) op Tahiti vliegen dan kan dat via Air France maar die is ook weer wat prijziger. Vervolgens moet je je goed gaan orienteren binnen Tahiti. Het is zeker geen overbodige luxe om een alles van te voren te plannen. Tahiti is bij uitstek GEEN backpackers land, hoewel je het natuurlijk altijd kan proberen. Wanneer je vroeg bent met boeken heb je de meeste kans op een goede en betaalbare slaap plek. De hostels en campings hebben vaak maar enkele kamers beschikbaar, die ongetwijfeld snel vol geboekt zitten.

Doe dus zo ver mogelijke van te voren veel research op internet, en lees vooral de Lonely Planet van Frans Polynesie goed door. Als je een keuze hebt gemaakt naar welke eilanden je wilt kan je het beste een Air Pass kopen bij www.airtahiti.aero. Deze biedt verschillende voordelige routes aan, waaronder de meest populaire “Bora Bora Pass” die je naar de 6 meest populaire eilanden brengt voor ongeveer 350,- euro per persoon. Op dit moment is het nog niet heel gemakkelijk om zo’n Airpass te bestellen via de website maar dit kan je uitstekend communiceren via de e-mail. Er kan wel wat tijd overheen gaan, want ze reageren pas om de 2 a 3 dagen op je mail waarna je ongetwijfeld weer opnieuw aan het plannen zal moeten door enige beperkingen. Gelukkig kan je de 5 eilanden ( 6 met Tahiti zelf) in elke willekeurige volgorde bezoeken, zolang je er maar direct op vliegt. Omdat Air Tahiti niet elke dag naar elk eiland vliegt kan het soms nog een flinke puzzel worden om binnen de tijd die je hebt een bevredigend programma te boeken. Maar met een klein beetje moeite kom je hier wel uit.

Daarmee heb je eigelijk het belangrijkste punt geregeld en kan je aan de slag met je verblijf. Op internet is een zee van informatie verkrijgbaar en als je op zoek gaat naar goedkope adresjes is het wel belangrijk om te weten wat het precies inhoudt. De goedkope plekjes zijn ook vaak nare plekjes, en met veel research kan je die hopelijk vermijden en de toppertjes ertussen uitkiezen. Na onze reis zal ik hierover meer schrijven.

Per eiland raad ik aan goed uit te zoeken wat het interessant maakt. Ieder eiland heeft namelijk weer zijn eigen eigenschap. Mo’orea en Bora Bora zijn de meest touristische van allen en met reden. Ze zijn erg bereikbaar, en erg mooi. Het snorkelen, duiken en surfen is er perfect. En door de populariteit kan je je voledig laten verwennen, maar wel tegen een pijnlijke prijs. Vooral op Mo’orea zal je overspoeld worden met Newly Weds. De drukte gaat ook ten koste van andere dingen. De wat minder populaire eilanden zijn heel leuk om zelf te verkennen. Huur gewoon een dagje een fiets of scooter en verken het eiland op die manier. Erg betaalbaar. Veel leuker is nog om je eigen kleine motor-bootje te huren en een dag lang lekker zelf de onbewoonde eilandjes op te zoeken. Heel goedkoop is het niet (100 euro per dag), maar de ervaring die je ervoor terug krijgt maakt het zelfs voor Polynesische begrippen goed te doen. Als je van reizen houdt, en het leuk vind om verre landen te bezoeken, zal je in Frans Polynesia waarschijnlijk niet snel weer zijn. Zorg er dan ook voor dat je van je verblijf geniet.

Met al die informatie die je inmiddels hebt verzameld is de laatste stap je accomodatie regelen. Dit is ook wel de lastigste stap. De goedkopere verblijven hebben vaak geen website, en soms niet eens een e-mail. Dan kan je ze dus alleen bellen of faxen. Met een beetje geluk hebben ze wel een website waar wat informatie en foto’s te vinden zijn, maar het uiteindelijke boeken van een bungelow of een kamer gaat waarschijnlijk alsnog via de e-mail. Als een echte franse kolonie spreken ze zoals te verwachten uitzonderlijk slecht engels, en soms is het dan ook een hele puzzel om de e-mailtjes te begrijpen. Ga er dus vanuit dat het een tijdrovend process is voordat je al je slaapplaatsen hebt geregeld.

Concreet: Wat kost een vakantie naar Frans Polynesie

Dit is natuurlijk afhankelijk van een aantal factoren, maar ik zal proberen gewoon wat cijfers neer te zetten en dan kan je het voor jezelf wel uitrekenen. Voor een airpass naar de basis eilanden ben je ongeveer 360,- kwijt (Bora Bora, Tahiti, Moorea, Maupiti, Raiatea en Huahine). Wanneer je naar eilanden wilt die verder liggen (bijvoorbeeld Nuku Hiva) betaal je al gauw 650,- euro. Minder kan ook, voor alleen Moorea, Huahine en Raiatea betaal je 227,- euro per persoon. Wanneer je goedkoop wilt verblijven moet je rekening houden met 20,- tot 60,- euro per persoon per nacht. Dan zit je in pensionnen en hostels met een eigen kamer maar in sommige gevalleen een gedeelde badkamer. Op Bora Bora en Moorea is de keuze in hotels aanzienlijk hoger en dus ook meer varierende prijzen. Wanneer je luxe bungalow wilt beginnen die vanaf 300,- per huisje (dus niet per persoon). Bungalows over het water starten ongeveer vanaf 500,- euro per huisje. (ik zal dit ‘artikel’ later aanpassen met de leef en activiteitenkosten op de eilanden, dat zal ik pas weten wanneer ik er echt ben geweest)

(ik zal dit bericht regelmatig updaten en bijwerken, vragen kan je me altijd mailen of hieronder stellen)

Handige links:

Published in 2009 Around the world 2009 Frans Polynesie

Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *