Skip to content →

Maleisie 2008! Dag 8: Een dag als alle andere!

Dag 8
We staan vroeg op, maar missen de zon-opkomst. Hier ben ik niet heel rouwig om. Om 6:30 hebben we een mager ontbijt en krijgen we de getallen van de afgelopen nacht te horen. Het was een productieve nacht, zo blijkt. Zo’n 40 schilpadden hebben het eiland bezocht, waarvan 35 hun eieren hebben gelegd. Samen waren ze goed voor iets meer dan 4.000 eieren. Ook nog eens 800 baby schilpadjes zijn los gelaten. Jammer dat slechts 3 op de 200 ouder dan 30 zal worden. De rest sterft ergens voor die leeftijd ;) . De productieve nacht is een geluk, want vaak als er onweer is blijven de moeder weg door de lichtflitsen.

Om 7:00 nemen we de boot terug naar het vaste land. We zien overal op het strand sporen van schilpadden.

Na een uurtje varen zijn we weer op het vaste land. We zijn al te laat voor onze directe verbinding naar Semporna, onze volgende bestemming. We nemen de bus naar het lokale bus station. Daar nemen we de bus naar de “long distance” bus station, dat iets buiten de stand zit. We stappen over op een grote bus naar Lahad Datu. De rit duurt 3 uur. Vervolgens stappen we weer over in een minibus die naar Semporna gaat. We worden opgelicht qua prijs maar er viel niet echt met de man te onderhandelen.

Na 2,5 uur rijden komen we aan in Semporna en we gaan meten naar de North Borneo duik-shop waar we gereserveerd hebben. Zonder reservering is de kans bijzonder klein dat je nog op bepaalde eilanden kan komen. Daar proberen we vandaag nog naar het eiland Mabul te varen, maar ze raden ons aan om morgen naar het eiland Sibuan te gaan. Deze is mooier, vooral als je niet gaat duiken maar gaat snorkelen. Boten vertrekken alleen in de ochtend, dus er is geen mogelijkheid om vandaag nog ergens terecht te komen. Dit is wel een domper, maar 1 die wel verwacht hadden. We betalen 1 dag snorkelen op Sibuan en 1 dag op Sipadan samen voor 380,- ringit per persoon. Ook hier proberen wat het goedkoper te krijgen maar ze willen niet mee werken. We gaan zelfs naar een andere duikshop en komen terug om te zeggen dat het ergens anders goedkoper kan, en dat daar zelfs een overnachting bij zit. Ook hier zwichten ze niet voor. Omdat we toch een beter gevoel hebben bij de North Borneo duikshop betalen we er liever een beetje meer voor.

De stad Semporna is een vieze sfeerloze stad vol met zwerfers van het hardnekkigste soort. Deze stad is enkel interessant als je wilt duiken of snorkelen op 1 van de omliggende eilanden.

Omdat er nu niets meer voor vandaag op het programma staat gaan we maar op zoek naar een hotel voor de aankomende 3 nachten. In de Lonely Planet vinden we iets wat ons wel bevalt. Daar aangekomen nemen we de kamer voor 150,- knopen voor de drie dagen. Wel konden we er nog 60 ringit vanaf lullen.

We maken de kamer ons eigen, en slaan vervolgens wat boodschappen in bij een supermarkt op de hoek. We eten die avond bij een steakhouse. Niet bijzonder lekker, maar we hadden even geen zin in weer rijst. We proberen het internet cafe uit, wat erbij hoort, maar het internet is te langzaam en we eindigen in onze kamer film kijkend, en kaart spelend (en uiteraard win ik ;) ).

Morgen worden we om 7:50 verwacht bij de duikshop om dan om 8:30 naar het eiland Sibuan te varen.

Published in Maleisie 2008

3 Comments

 1. Sarah

  Sarah

  Heey rick en Lesley

  Jeetje wat een super vakantie hebben jullie zeg!!! Vind het erg leuk om jullie avonturen te volgen ( ben stiekem een klein beetje jaloers) :) Wanneer komen jullie weer terug? Of heb ik dat over het hoofd gelezen:P

  Groetjes

  Sarah

 2. Sylvia

  Sylvia

  Jeetje Rick, gooi er een paar extra knopen tegenaan en boek een hotel met super snel internet!!! Denk ook een beetje aan ons thuisblijvers die zo langzamerhand dood gaan van nieuwsgierigheid! Ik wil Les op een schildpad zien en jouw met een snorkel masker! ;-)

  Veel plezier met snorkelen morgen!

  Kus, Syl

 3. Den Talisman

  Den Talisman

  Wow het paradijslijke eiland en de schildpaddensoep spreken me wel aan! Ik ben nu ook aan het aftellen. Veel gelezen de afgelopen dagen en de voorkeuren beginnen zich af te tekenen. Weet je wat me vet lijkt: Rick in een Muay Thai tenue (zo’n Thais kickboxbroekje en dan allemaal versieringen) Dat vraagt om een foto!!

  Dikke kus

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *