Skip to content →

Praag, Prague, Praha

Een weekendje Praag zal je niet snel als slecht ervaren. Deze stad draagt een lange, rijke en zware geschiedenis met zich mee, die in het oude centrum overal duidelijk naar voren komt. Beroemde trekpleisters zijn de Karels brug (Karluv Most), de astronomische klok op het Oude Stadsplein, de Praagse Burgt (Hradcany) en natuurlijk nog veel meer.

Het Oude Stadsplein vormt ‘t hart van het oude centrum. Veel komt hier samen op dit plein, en het er is dan ook erg levendig. Aan het plein zelf liggen veel mooie historische gebouwen waaronder het oude raadshuis, de astronomische klok, de St. Nicolaaskerk, de Tynkerk en het Kinskypaleis. Genoeg te zien dus. Omliggend liggen winkeltjes en restaurants. Deze zijn echter wel aan de prijzige kant, zelfs voor westerse begrippen. Vanaf het plein zijn bijna alle bezienswaardigheden op de voet te bezoeken. Op ongeveer 10 minuten lopen ligt de wereld bekende eeuwen oude Karelsbrug. Waar u ook loopt in het oude centrum; overal zijn er prachtige gebouwen te zien.

Met de auto naar Praag
De goedkoopste manier er te komen was voor ons met de auto. Vanaf Almere is het ongeveer 8 uur rijden (ligt natuurlijk aan je snelheid) en is helemaal niet moeilijk. Totaal (heen en terug) waren we 230,- per auto kwijt. Ga je dus maar met zijn tweeen kan je ook het vliegtuig overwegen. Navigatie voor de reis zelf is niet echt nodig, maar voor de stad Praag is het wel handig. Zoals elke grote, drukke stad is het autorijden redelijk chaotisch. In het centrum moet je betalen voor het parkeren, en helaas is het niet goedkoop. Tijdens het weekend is dit niet het geval, en kan je gratis parkeren, maar een plekje vinden in de buurt van je hotel kans soms moeilijk zijn. Parkeer garages en prive parkeerplaatsen tikken natuurlijk wel gewoon door.

Eten
Als je van veel en lekker eten houdt, maar je houd niet van teveel betalen, dan ben je hier zeker aan het goede adres. Hoewel veel westerse producten hier net zo duur zijn geld dat niet voor het eten. Eten is hier spotgoedkoop! Zo konden wij ongeneerd en ten overvloede voor totaal 8 personen eten in en grillhouse voor nog geen, omgerekend, 120,- euro. En weet U wat?… dit was geen uitzondering. De Mac Donalds was dan wel weer opvallend ‘duurder’ dan hier in Nederland. 6,50 voor een menu.

Openbaar vervoer
Het openbaar vervoer is goed geregeld, en zeker niet duur. Zo betaald U slechts 27 tjechische kronen (+/- 1 euro) voor een ritje in de metro, geldig voor 75 minuten. De metro is niet moeilijk te begrijpen, en je kan er op veel plekken mee komen. Het betalen gaat gemakkelijk bij de ticket-automaten, maar er kan alleen betaald worden met muntgeld. Wees wel gewaarschuwd, zwartrijden kan worden bestraft, ook al denk je dat er slecht gecontroleerd wordt. 4 van ons kregen een boete van 700 kronen (iets minder dan 30 euro) voor het niet hebben van een geldig vervoersbewijs. Dit bedrag moest meteen betaald worden. Kon je dat niet dan haalden ze de politie erbij en werd de boete opgeschroefd tot 7000 kronen. We werden min of meer gedwongen mee te werken omdat de controleur de 4 paspoorten op slinkse wijze had ingenomen. Hier zijn ze dus heel hard in, zelfs als ‘domme’ toeristen konden we ons hier ook niet meer uit lullen. Mocht de Metro toch niet voorzien in uw behoefte dan kunt altijd nog de tram pakken. Wat hier de prijzen van zijn we nooit achter gekomen, we wisten namelijk niet waar een ticket konden kopen.

Slapen
De stad Praag leeft van toerisme. Hotels zijn er dan ook in overvloede. Ze zijn er in allerlei maten en prijzen. Voor de geldbesparende student is Praag zeker ook een hostel walhallah. Zelfs in het oude stadskern zijn velen hostels te vinden. Appartementen worden ook genoeg aangeboden voor leuke prijzen, wel in mindere getalen dan Hostels en Hotels. Tijdens ons bezoek verbleven we 1 nacht in het luxe Andels hotel. De kamers waren uiterst luxe, met 2 plasma tv’s en een vaatwasser naast het gebruikelijke. Hier stond helaas tegenover dat na 8 uur rijden ze ons vertelden dat onze reservering niet in het systeem stond. Gelukkig hadden we een bewijs uitgeprint welke aan toonde dat we zelfs een aanbetaling hebben gedaan. Hierdoor konden ze niets anders dan ons de beloofde kamers geven. Omdat we redelijk last-minute besloten hadden met een groepje van 8 vrienden een weekendje naar Praag te gaan, en dit nu net in een druk bezocht weekend viel, moesten we ons in vreemde bochten wringen om uiteindelijk een accomodatie te vinden. Om deze reden verbleven we de 2e nacht in een appartement ergens anders in het centrum. Hier ging alles gelukkig zonder problemen, en we konden zelfs ‘s ochtends al het appartement in, waar we onze spullen kwijt konden.

Prijzen
Binnenlandse producten zijn waarschijnlijk in Praag een stuk goedkoper. Voor eten betaal je aanzienlijk minder dan in Nederland. Maar voor electronica, kleding, benzine, dvd’s, Mac Donald’s, etc. etc. hoef je hier niet speciaal naar toe te komen. Prijzen zijn gewoon vergelijkbaar met die van hier in Nederland.

Communiceren
Praag moet het grotendeels hebben van haar toeristen. Gelukkig kunnen de meeste ‘pragenezen’ of ‘praagianen’ dus wel een woordje engels. Erg verstaanbaar is het allemaal niet, maar uiteindelijk begrijp je elkaar wel.

Published in Praag 2008

Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *